دکتر فوق تخصص قلب :به دلیل اینکه امروزه بیماریهای قلبی عامل اصلی مرگ و میر شناخته میشود، نیاز به یک دکتر فوق تخصص قلب مجرب و عالی دارد لذا اگرفرد هرگونه بیماری قلبی یا بیماریهای مرتبط با قلب داشته باشید، مهم است که دکتر فوق تخصص قلب پیدا کنید که در طولانی مدت مراقبت پزشکی قلب بیمار را به عهده داشته باشد.
چندین زیر تخصص یا تخصص ویژه برای قلب و عروق وجود دارد و اگر نوع بیماری مشخص باشد، بیماررا در انتخاب متخصص یا فوق تخصص بیماریتان بیشتر راهنمایی میکند.اگر مشکل خود را بدانید، باید به دنبال فوق تخصص یا متخصصی باشید که در زمینه مشکل و بیماری شما خبره باشد؛ در غیر این صورت، فوق تخصص یا متخصص قلب و عروق عمومی یا بیمارستان یا کلینیکهای مراقبت قلب، بهترین انتخاب است.
دکتر فوق تخصص قلب میتواند علائم نقصهای مادرزادی قلبی را پس از تولد نوزاد تشخیص دهد، در حالی که هنوز نوزاد در بیمارستان هست. برخی از نشانههای رایج که باید توجه کنید عبارتند از:
۱-عدم توانایی در تغذیه مناسب و اشتهای ضعیف.
۲-رنگ مایل به آبی پوست. این رنگ در لبها، ناخنها و زبان بسیار رایج است.
۳-مشکلات تنفسی و افزایش مزمن تعداد تنفس.
۴-خوابآلودگی و فقدان انرژی.
۵-عرق کردن مداوم، به خصوص هنگام غذا خوردن.
۶-ضربان قلب ضعیف یا سریع.
بسیاری از انواع مختلف مشکلات قلبی وجود دارند که، ممکن است بر کودکان تاثیر گذار باشند. آنها می تواند شامل نقایص مادرزادی قلبی، عفونت های ویروسی که قلب را تحت تاثیر قرار می دهند، و حتی بیماری های قلبی که بعدها در دوران کودکی به علت بیماری یا سندرم های ژنتیکی به وجود آمده است باشد.
۱-سوراخ در جداره بطنی
۲-عبور تنگ بین بطن راست و شریان ریوی
۳-سمت راست ضخامت قلب
۴-یک آئورت آواره ،نقص مادرزادی قلب ممکن است اثرات درازمدت بر سلامت کودک داشته باشد. آنها معمولا با جراحی، روش کاتتر، داروها و در موارد شدید پیوند قلب درمان می شوند. بعضی از بیماری قلبی کودکان هم نیاز به نظارت و درمان طولانی مدت دارند.
یک حفره یا دهانه کوچک در غشا وجود دارد که آتریا را جدا میکند و در قسمتهای فوقانی قلب قرار دارند. این منجر به اختلاط خون اکسیژندار میشود.
این یک وضعیت بحرانی است که آئورت، بزرگترین سرخرگ بدن، باریک میشود. آئورت سرخرگ اصلی است که از قلب گرفته تا خون اکسیژندار را به همه بخشهای بدن توزیع کند.
این نیز مانند نقص دهلیزی، بطنی است. نوزادانی که با این شرایط به دنیا آمدهاند، سوراخی در غشا دارند که هم بطن و هم آتریا را جدا میکنند که منجر به تشکیل نامناسب شیره میشود که جریان خون را محدود میکنند.
در این نوع نقص قلبی، حفرهای؛ بافت بطن راست و چپ را جدا میکند و منجر به اختلاط خون و اکسیژن میشود.
بیماری کاوازاکی یک بیماری نادر است که عمدتا بر کودکان تاثیر می گذارد و می تواند باعث التهاب رگ های خونی در دستان، پاها، دهان، لب ها و گلو شود. همچنین باعث ایجاد تب و تورم در گره های لنفاوی می شود. محققان هنوز مطمئن نیستند چه چیزی باعث این بیماری قلبی کودکان می شود.
به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، این بیماری یکی از دلایل اصلی بیماری قلبی کودکان است که، به میزان ۱ تا ۴ کودک به آن دچار هستندکه، اکثر آنها زیر ۵ سال سن دارند.درمان بستگی به میزان بیماری دارد، اما اغلب شامل درمان سریع با گاما گلوبولین وریدی یا آسپرین (بوفرین) است. کورتیکواستروئیدها بعضی اوقات می توانند عوارض بعدی بیماری را کاهش دهند. بچه هایی که از این بیماری رنج می برند، اغلب برای قرار گرفتن در معرض سلامت قلب نیاز به پیگیری های مادام العمر دارند.
علت دقیق نقصهای قلب در نوزادان مشخص نیست. با این حال، متخصصان معتقدند که این امر در درجه اول ترکیبی از ژنها و تاثیر سلامت مادران بر رشد جنین است که در نهایت منجر به نقصهای مادرزادی قلبی میشود.
با این وجود، هیچ دلیلی نمیتواند به رشد یک بیماری مادرزادی قلب نسبت داده شود. با این حال، برخی موقعیتها، شرایط، و سناریوها میتوانند احتمال تولد نوزاد با نقصهای مادرزادی قلبی را افزایش دهند.
تپش قلب ممکن است ناشی از CHD ها، تب و یا کم خونی باشد. اگر یک دکتر فوق تخصص قلب علائم یک کودک سرطانی غیرطبیعی را در آن ببیند، آزمایشهای بیشتری انجام خواهند داد تا مطمئن شوند که قلب سالم است.
دکتر فوق تخصص قلب میتواند به طور خاص، به دنبال نقصهای مادرزادی در جنین باشد مثلا با انجام سونوگرافیهای مختلف در طول دوران بارداری به این نتیجه میتواند برسد. سونوگرافی منظم به تشخیص به موقع آن کمک خواهند کرد. اگر یک نقص قلبی مشکوک باشد،دکتر فوق تخصص قلب آزمایشهای بیشتری انجام خواهد داد.
ولی اگر انتظار یک تشخیص دقیق را دارید، این مورد فقط بعد از تولد نوزاد، با استفاده از ابزارهای تشخیصی دقیق امکانپذیر است. با این وجود، تشخیص بیماری در دوران بارداری به والدین این امکان را میدهد که بعد از تولد نوزاد، خودشان را برای درمان آماده کنند
* تربیت بخشی از نیروی انسانی تخصصی و فوق تخصصی مورد نیاز کشور در زمینه بیماری های قلب و عروق
* بهبود سلامت جامعه از طریق آموزش و ارتقاء سواد سلامت ( پیشگیری اولیه)
* انجام پژوهش های مرتبط با قلب و عروق در سطح ملی ، منطقه ای و بین المللی
* ارائه خدمات با کیفیت و جامع تشخیصی ،درمانی و بازتوانی به بیماران قلبی و عروقی (با قبول انواع بیمه های درمانی ، بیمه های تکمیلی و آزاد)
تریاژ به معنی سطح بندی کردن بیماران، از نظر شدت بیماری جهت اولویت بندی نمودن در دریافت خدمات می باشد.در این واحد سطح بیماری توسط پرستارتریاژ بررسی شده و الویت بندی بیماران جهت ارائه خدمات طبق خط مشی مربوطه انجام می شود.
تریاژ اولین واحدی است که بیمار در بدو ورود به اورژانس مراجعه می نماید . دو پرستار (خانم وآقا) در هر شیفت کاری در تریاژ مستقر می باشند. تجهیزات این قسمت شامل ۲ عدد دستگاه مانیتورینگ پرتابل،(شامل NIBP,SPO2,ECG (و دو عدد ترمومتر دیجیتال می باشد. بیمار به محض ورود به بخش تریاژ به پرستار این بخش مراجعه و مختصری از شرح حال وعلت مراجعه خود را توضیح می دهد،
پس از اندازه گیری فشار خون ، درجه حرارت و اندازه گیری نبض و SPO2 ، برگه مخصوص تریاژ توسط پرستار تکمیل شده و بیمار جهت گرفتن نوار قلبی به اتاق نوار قلب راهنمایی می شود بعد از گرفتن نمار قلب براساس تغییرات موجود در نوار قلبی و علایم بالینی ، جهت ویزیت دکتر فوق تخصص قلب اولویت بندی می شود. در مورد بیماران پرخطر(بیماران سطح ۱و۲) ، بیمار بلافاصله توسط پرستار تریاژ به پزشک اتاق معاینه معرفی می گردد.بیمارانیکه که از نظر قلبی وضعیت حاد و خطرناکی نداشته باشند در نوبت ویزیت دکتر فوق تخصص قلب خوب منتظر خواهد ماند .
۱- بیمارانی که به اورژانس مراجعه نموده ودر ویزیت اول توسط دکتر فوق تخصص قلب اتاق معاینه مستقیماً بستری می شوند.
۲-بیمارانی که توسط دکتر فوق تخصص قلب اتاق معاینه در ویزیت اول به بخش تحت نظر ارجاع داده شده اند ودر ویزیت های مجدد براساس شرایط بیمار ونتایج آزمایشگاهی ورادیولوژی بستری می شوند.
۳-بیماران ارجاعی از درمانگاه که صبح توسط دکتر فوق تخصص قلب، قلب مقیم در درمانگاه ویزیت شده اند وطبق نظر متخصص مربوطه در سرویس خود آنها به بخش اورژانس ارجاع داده شده وبستری می شوند.
۴٫بیماران پذیرش داده شده از سایر مراکز بیمارستانی در تهران و شهرستانها می باشند که پس از اخذ پذیرش از پزشک پذیرش دهنده اورژانس به این مرکز منتقل وبستری می شوند.
۵- بیمارانی که قبلاً تحت عمل جراحی قرار گرفته اند ، به دلیل بروز عوارض ناشی از عمل (عفونت محل عمل، پریکاردیال افیوژن، سلولیت پا، … ) به اورژانس مراجعه نموده و با توجه به نظر دکتر فوق تخصص قلب معالج در سرویس پزشکان متخصص مربوطه بستری می شوند.
مراقبت بعدعمل قلب باز :درست پس از جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری یا بخش مراقبت های ویژه (ICU) منتقل می شوید . یک پرستار تمام وقت همواره در کناربیمارخواهد بود و تجهیزات ویژه ای جهت پایش پیشرفت بهبودی شما به کار می روند.
۱- برخی ازبیماران یکی دو ساعت پس از جراحی به هوش می آیند، اما اکثرا به زمان بیشتری نیاز دارند اگر بیمار پیش از اینکه قادر به حرکت دادن دست ها و پاهایتان باشید چشمان خود را بازکردید، نگران نباشید. ذهن و بدن فرد به زودی به طور کامل هماهنگ می شوند .
۲- بیمار پس از جراحی دارای یک لوله تنفسی در دهانتان هستید، که سبب ایجاد ناراحتی شده و شما قادر به حرف زدن نیستید . این لوله اغلب در عرض ۲۴ ساعت بیرون کشیده می شود. این مساله که لولهها و سیمهای زیادی به شما متصل است، طبیعی می باشد . اینها جهت پایش علایم حیاتی ، نمونه گیری خون ، تجویز داروها و مایعات و تخلیه مایعات بدن به پرسنل پزشکی کمک می کنند .
۳– در ابتدا محل عمل شما توسط پانسمان و نوار چسب پوشیده شده است که یک روز یا بیشتر پس از آن برداشته می شوند .شما احساس درد می کنید، اما این درد شدید نیست . در صورت شدید بودن درد ودرخواست شما ،پرستار برای شما داروی ضد درد تجویز خواهد کرد .
معمولا پس از جراحی باز قلب با توجه به برش قفسه سینه شامل پوست و عضله ها و استخوان هاو سایر اجزای آناتومیک دیواره سینه به مدت چند هفته تا چند ماه دراین ناحیه گاهی درد های شدیدی بخصوص با تغییر وضعیت یا فشار روی این قسمت ها و یا در تنفس عمیق حس می شود.
بطور معمول هنگام درد توصیه می شود ازمسکن های خوراکی یا شیاف مثل بروفن یا دیکلو فناک استفاده نمایند . نباید بیمار این دردها راتحمل کند چون سبب افزایش کار قلب ویا افزایش فشار خون بیمار می شود. ودرصورتی که با مسکن های معمول بهبودی نداشت یا مشابه دردهای قلبی پیش ازعمل جراحی بود به پزشک یا نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه نماید.
۱-حتما در مراقبت بعدعمل قلب بازبخیه ها باید تمیز و خشک نگه داشته شوند.
۲-بیمارانی که از رگ پای آنان گرافت برداشته شده است باید از جوراب یا باند کشی استفاده کنند. این باند کشی به جریان خون پا کمک کرده و از تورم آن جلوگیری می کند.این امر در مراقبت بعداز عمل قلب باز بسیار مهم است
۳-در روز و زمان حرکت و فعالیت از باند کشی استفاده نمایید. ولی در زمان استراحت به خصوص در شب، موقع خواب حتما باند کشی را باز کرده و پاها را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.
۴-استفاده از جوراب واریس به مدت ۵-۴ ماه توصیه می شود.این بیماران نباید پاهایشان را روی هم بیندازند.
۵-اگر پا ورم کرد در مراقبت های بعد از عمل قلب باز لازم است بیمار بنشیند و پایش را روی صندلی یا چهار پایه بگذارد. اگر ورم به این شکل برطرف نشد باید فورا با پزشک تماس بگیرد.
۶-بخیه های پا قابل جذب بوده و نیازی به کشیدن ندارند.بخیه های ناحیه قفسه سینه نیاز به کشیدن ندارند. حدود ۱۴-۱۰ روز پس از عمل جهت بازدید بخیه های سینه به پزشک خود مراجعه کنید.
۷-ترمیم کامل زخم ها حدود ۶ هفته طول خواهد کشید.
*۲ تا ۳ ماه اول برای مراقبت بعدعمل قلب باز ،باری بیش از ۵ کیلوگرم بلند نکنید (مثل کیسه خرید یا چمدان).
*بچه ها را از زمین بلند نکنید، کودک را روی پای خود بنشانید.
*از زور زدن و باز کردن درب شیشه مربا یا باز و بسته کردن درب های سنگین خودداری کنید.
*به عنوان نکته ای ضروری در مراقبت های بعد از عمل قلب باز اصلا هنگام دفع به خود فشار نیاورید. در صورت یبوست لازم است داروی ملین مصرف کنید.
۱-تب بالاتر از ۳۸ درجه به مدت بیش از ۲۴ ساعت
۲-محل بخیه در حال باز شدن باشد.
۳-زخم محل بخیه دارای ترشح یا بوی بد باشد.
۴-قرمزی و تورم محل جراحی شده
قبل از هر گونه فعالیت ورزشی از پزشک معالج خود اجازه بگیرید. بیماران قلبی باید توجه داشته باشند که بهترین ورزش برای آنهاپیاده روی است و از رفتن به ارتفاعات جداً خودداری کنند . به محض احساس درد یاناراحتی ، ورزش را متوقف و استراحت نمایند . در صورت نیاز میتوانند از قرص های زیر زبانی مصرف نمایند. در آب و هوای زیاد سرد یا گرم ورزش نکنند.
بهتر است هنگام ورزش تعداد ضربان قلب بیمارحداکثر ۲۵-۲۰ ضربان در دقیقه بیشتر از حالت عادی گردد .توجه داشته باشید پس از انجام تمرینات ورزشی حدود ۳ تا ۵ دقیقه به آرامی قدم بزنید تا بتدریج بدن شما خنک شود. هنگام ورزش به مجرد شروع درد قفسه سینه و یا خستگی شدید یا تنگی نفس ورزش را متوقف کنید.
در بعضی از بیمارستانها جلسات ورزشی خاص توانبخشی بیماران پس از عمل جراحی قلب وجود دارد که به شما نحوه صحیح ورزش و تمرینات ورزشی را آموزش می دهند و بر اساس نظر پزشک معالج شما ، نوع ورزش و برنامه پیاده روی شما تنظیم می گردد. لازم به ذکراست که بیماران قلبی ، چند ماه بعد از عمل پیوند عروق کرونر باید روزانه براحتی۳-۲ ساعت پیاده روی کنند.
از هوای الوده و سنگین اجتناب نمایید . اجسام سنگین تر از سه کیلو گرم را بلند نکنید. حد الامکان از توالت فرنگی استفاده کنید . هنگام بلند شدن یا راه افتادن ابتدا چند دقیقه بنشینید و سپس چند دقیقه روی صندلی بنشینید و بعد راه بروید . دو هفته بعد از جراحی با اجازه پزشک خود می توانید مسافرت با هواپیما و قطار یا اتومبیل داشته باشید .
یک ماه بعد از عمل جراحی می توانید فعالیت جنسی داشته باشید. مصرف سیگار ، و مواد مخدر و هر نوع دود و محیط آلوده ممنوع است . مشروبات الکلی جدا پرهیز شود.درصورت دردشدید ناحیه سینه – تنگی نفس شدید – سرفه زیاد – افت یا افزایش شدید فشا ر خون- تب و لرزشدید- ترشح چرکی محل زخم – مدفوع قیری رنگ– درد و تورم شدید ساق پا – تنگی نفس ناگهانی در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه نمایید.
رژیم غذایی در همه بیماران قلبی رژیم سبک و کم حجم و کم نمک و کم چربی است. از غذای سرخ کردنی و چرب و فست فود ها و گوشت قرمز و روغن های جامد و کره و خامه و شیر پر چرب و شیرینی های خامه دار و …پرهیز کنید.