
آنژیوگرافی
آنژیوگرافی روشی است که دقیقترین اطلاعات ممکن را از عروق را تهیه کرده و قبل از عمل ویا بالون در اختیار متخصصین و بیماران قرار میدهد. بر پایه این اطلاعات، میتوان بسیاری از بیما ریهای عروقی را بدون نیاز به عمل قلب باز درمان نمود و در موارد خاص و در صورت نیازبه عمل قلب باز، جراح با در دست داشتن این اطلاعات کارش را دقیق تر انجام می دهد.

امروزه به منظور تشخیص، آنژیوگرافی به صورت سرپائی و از دو روش مچ دست(رادیال) و یا کشاله ران(فمورال) انجام میگیرد. ابتدا یک کاتتر ظریف مخصوص داخل رگ رادیال و یا فمورال میشود و تا نزدیگ عروق مورد نظر (کرونری ؛ کاروتید ویا کلیه ها و…) هدایت و ماده رنگی (حاجب اشعه) را به ابتدای رگ مورد بررسی تزریق می کنند و سپس تصویربرداریهای رادیوگرافیگ دقیق از زوایای مختلف بعمل می ایند.
در عروقی که دچار تنگی یا انسداد شده ا ند. درحقیقت آنژیوگرافی ، بهترین روش برای تشخیص شدت و محل تنگی ها یا سایر اختلالات عروقی می باشد.
کارهایی که باید در حین آنژیوگرافی بخاطر داشته باشید و در صورت درخواست پزشک انجام دهید :
کشیدن نفس عمیق ، نگه داشتن نفس خود ، سرفه کردن یا تغییر موقعیت.
در زمان آنژیوگرافی، الکترودهایی روی سینه برای ثبت نوار قلب به شما وصل می شوند. همچنین ممکن است مواد ضد انعقاد (آنتی کواگولانت) برای جلوگیری از انعقاد خون به شما تزریق کنند.
بیمار هنگام آنژیوگرافی کاملا هوشیار است و می تواند تمام مراحل را مشاهده نماید. آنژیوگرافی حدود یک نیم ساعت طول می کشد که شامل مراحل قبل و بعد از آن نیز می باشد.
اساس x-ray angiography مشابه x-ray های معمولی است. تنها تفاوت آنژیوگرافی با x-ray در این است که اشعه X میرا شده توسط تشدیدکنندههای تصویر و نتایج تصویر با TV camera نمایش داده میشود. در سیستمهای آنژیوگرافی جدید، هر فریم از سیگنال TV آنالوگ به فریم دیجیتال تبدیل شده و در حافظه کامپیوتر ذخیره میشود.
کاربرد آنژیوگرافی
استفاده کردن از بالن و آنژیوگرافی برای رفع انسداد و گرفتگی عروق قلبی از شیوههایی است که به کمک بیمارانی می آید که مبتلا به تصلب شرایین هستند، در بیماری عروق کرونر لایهای از رسوبات چربی در جدار رگهای تغذیه کننده قلب ایجاد میشود که بهتدریج به خاطر تجمع این رسوبات جدار رگ ضخیم شده و به سمت داخل برآمدگی پیدا میکند و به مرور زمان باعث بسته شدن آن می شود.
گاهی مواقع این تنگی به حدی شدید است که باعث می شود خون کافی به عضله قلب نرسد، درنتیجه این پمپ که سلامتش برای ادامه حیات فرد ضروری است دچار کم غذایی شده و اکسیژن کافی دریافت نمی کند و زمانی که قلب فعالیت میکند به دلیل اینکه خون رسانی کافی صورت نمی گیرد فرد دچار درد درقفسه سینه و تنگی نفس در هنگام راه رفتن می شود که نشانههای آن احساس درد در دستها، بین دو کتف و ناحیه گردن می شود و دلیل آن انسداد عروق تغذیه کننده قلب می باشد.
البته گاهی هم ممکن است این برآمدگی کم باشد، اما سطح رگ در محلی که رسوب چربی وجود دارد پاره و در آن ناحیه لخته ایجاد می شود و در نتیجه انسداد در رگ رخ می دهد در این حالت فرد دچار انسداد کامل خواهد شد که در آن خونرسانی به عضله قلب به طور کامل قطع و در نهایت منجر به سکته قلبی میشود.